Project Internet - Website laten maken Limburg

Nieuwe EU btw-regels voor uw webshop

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nieuwe btw-regels : Wat betekent OSS (One Stop Shop) voor uw webshop ?

Heeft u een webshop ? Verkoopt u goederen aan landen buiten België ? Dan kunnen de nieuwe btw-regels ook betrekking hebben op uw online business.

Sinds 1 juli zijn de btw-regels voor grensoverschrijdende e-commerce-activiteiten (b2c) verandert.

Hieronder vind je enkele van de belangrijkste wijzigingen. Ik raad je natuurlijk wel aan om een belastingsspecialist of boekhouder te raadplegen om met alle regels in orde te zijn.

 

Op wie zijn de nieuwe btw-regels van toepassing ?

Het nieuwe EU BTW e-commercepakket is van toepassing op alle b2c-bedrijven die betrokken zijn bij grensoverschrijdende e-commerce met EU-landen en een brede grens van 10.000 euro overschrijden.

De verkopers die deze drempelwaarde overschrijden moeten zich registreren en een btw-aangifte indienen in alle EU-landen waar ze belastbare verkopen doen aan consumenten. Ze kunnen er echter ook voor opteren om dit te doen via het nieuw gecreëerde platform OSS (One Stop Shop) in hun eigen land. Hiermee kunnen ze één btw-aangifte indienen voor de hele EU en slechts één betaling doen, die verdeeld wordt over de verschillende landen.

 

Wat is er gewijzigd ?

Hoe was het voor 1 juli ?

Voor 1 juli waren er verschillende drempelwaardes voor de EU-landen. Zolang deze drempelwaarde niet was bereikt hoefde het e-commercebedrijf zich niet te registeren in het land waar het b2c belastbare leveringen verrichtte.

Bedrijven paste het lokale btw-tarief toe, net alsof de goederen het land niet hadden verlaten. Zodra ze echter de drempel overschreden, moest het bedrijf zich registreren en btw-aangifte indienen tegen het lokale belastingtarief van het land van registratie.


Hoe werkt het vanaf 1 juli ?

Vanaf 1 juli zijn de drempels voor verkoop op afstand voor bepaalde landen afgeschaft en is er een brede drempelwaarde van 10.000 euro ingevoerd.

Wanneer deze drempel is overschreden, moet het bedrijf zich registreren in de landen waar ze belastbare b2c-leveringen verrichten en btw-aangiftes indienen. Ze kunnen er echter ook voor opteren om dit te doen via het nieuw gecreëerde OSS-platform (One Stop Shop) te doen. Via dit systeem kunnen e-commercebedrijven één btw-aangifte indienen voor alle EU-landen waar ze belastbare leveringen verrichten. Tevens hoeven ze dan slechts één betaling te verrichten, die zal verdeeld worden over de EU-landen waar ze leveren.


Wat met verkopers buiten de EU ?

Niet EU-handelaars hebben te maken met een drempelwaarde van nul, d.w.z. dat ze zich moeten registreren vanaf de eerste b2c-verkoop. Alle goederen die in de EU worden geïmporteerd zijn onderworpen aan btw.

De btw-vrijstelling voor import van goederen met een waarde van maximum 22 euro, komt hiermee te vervallen.

Om de btw-regels voor niet EU-handelaars te vereenvoudigen kunnen ze er voor opteren om zich te registeren voor IOSS (Import One Stop Shop). IOSS maakt het mogelijk om één enkele aangifte in te dienen, voor zendingen van minder dan 150 euro.

Indien het e-commercebedrijf beslist om zich niet te registeren voor IOSS, betaalt de klant de btw bij de invoer van de goederen. Zendingen met een waarde boven de 150 euro worden ook belast met btw bij de invoer van de goederen.

 

Links :

https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/vat-e-commerce_en

Informatie voor WOOCommerce-gebruikers :

https://docs.woocommerce.com/document/eu-vat-july-2021-changes-ecommerce-and-woocommerce

 

Meer interessante artikels...

Klantentevredenheid Bookspot

Klantentevredenheid – Klantenreis

Klantentevredenheid bij Bookspot.be Een aantal weken geleden ging ik op zoek naar een aantal boeken: 3  marketing boeken en 1 software boek.Omdat

Een goede domeinnaam kiezen voor je website

Een goede domeinnaam kiezen

Het belang om een goede domeinnaam te kiezen Hoe grondig moet je nu eigenlijk nadenken over de domeinnaam voor je bedrijf of

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoeker,

Bedankt om mijn website een bezoekje te brengen.
Ik neem echter voorlopig geen nieuwe projecten meer aan.

Bedankt voor uw begrip!

Mvg

Silvio Westhovens