Project Internet - Website laten maken Limburg

Blogbericht optimaliseren voor SEO

Facebook
Twitter
LinkedIn

In dit artikel komt u meer te weten over bloggen en wat het kan doen voor uw ranking in Google.

Waar moet u rekening mee houden bij het optimaliseren van uw artikel?

1. Waarom bloggen goed is voor je SEO ?

Wanneer je op een website komt die al jaren niet meer werd geüpdated, dan verlies je je vertrouwen in de de informatie die je ziet. Het bedrijf doet misschien geen zaken meer, of de informatie die ze verstrekt is verouderd en totaal niet meer betrouwbaar.

Google wil haar gebruikers geen verouderde informatie bezorgen. Websites die dus regelmatig updates plaatsen, geven een signaal aan Google dat ze springlevend zijn en aan hun website werken. Deze websites zullen dan ook door Google vaker worden geïndexeerd.

Bloggen helpt de SEO kwaliteit van je website een boost te geven. Zeker wanneer je de blog optimaliseert voor SEO.

Wanneer iemand op google een vraag stelt zoals : Wat is SEO ? En jou blogbericht geeft hier een relevant antwoord op, dan kan jou bericht bovenaan in Google getoond worden als antwoord op deze vraag.

Wanneer je je website (inclusief je blogposts) optimaliseert, zal je website meer zichtbaar worden voor bezoekers die in Google zoeken met zoekwoorden die op jouw diensten betrekking hebben.

2. Waarom we onze website vooral moeten optimaliseren voor Google?

Wel, volgende grafiek geeft hierop een duidelijk antwoord. In België gebeurde in 2019 95,24% van de zoekopdrachten via Google. Vandaar dat we voornamelijk gaan optimaliseren voor Google. Doch indien we optimaliseren voor Google, zullen we ook wel scoren in de overige zoekmachines.

Gebruik zoekmachines in België

Google: 95,24%
Bing: 3,10%
Yahoo: 0,65%
DuckDuck Go: 0,42%
Ecosia: 0,28%
MSN: 0,11%
Overige: 0,20%

Bron: gs.statcounter.com

In dit artikel gaan we het vooral hebben over onpage optimalisatieHet optimaliseren van elke webpagina, met als doel om de positie in de zoekresultaten te verbeteren.

Zoekwoorden

Zorg ervoor dat je blogbericht enkele relevante zoekwoorden bevat. Hiervoor zul je eerst een zoekwoordenonderzoekBij zoekwoordenonderzoek ga je na welke zoektermen je potentiële klanten gebruiken moeten doen. Maar daar gaan we het in dit artikel niet over hebben.

Het is niet de bedoeling dat je je tekst vol gaat steken met zoekwoorden. Dit is ten eerste niet aangenaam voor de lezer en tevens kan dit door Google als Keyword stuffingKeyword stuffing is een tekst vol proppen met zoekwoorden, zodat het niet meer aangenaam is om te lezen gezien worden.

Het algoritme van Google  kan dit afstraffen en hierdoor je pagina laten zakken in de zoekresultaten of zelfs helemaal verwijderen uit de zoekresultaten.

Op gewonen zoekwoorden zoals bijvoorbeeld SEO,  is er vrij veel zoekverkeer, en is het dan ook moeilijker om hoger te scoren in Google. Je kan dan ook best opteren om gebruik te maken van 1 à 2 longtail zoekwoordendit zijn 3 of meer zoekwoorden na elkaar, bv: Wat is een longtail zoekwoord?.

Waarom long-tail zoekwoorden gebruiken ? Hiermee ga je een publiek bereiken die specifiek op zoek zijn naar een antwoord op hun vraag. (bv Wat is local SEO?)

Tevens zullen deze bezoekers eerder het bericht heel lezen en meer berichten op je website bekijken en misschien zelfs inschrijven op je nieuwsbrief. Hierdoor bereik je het juiste publiek: bezoekers die converteren.

Wanneer je 1 of 2 zoekwoorden hebt gekozen ga je deze in je blogbericht integreren.

Waar zeker zoekwoorden gebruiken?

Titel (H1)

De titel is het eerste waarop Google en de lezer zich baseert of het artikel relevant is voor het opgegeven zoekwoord.

Plaats het zoekwoord best vooraan in de titel, want het aantal karakters van de titel is gelimiteerd tot ongeveer 60 tekens. Indien je een lange titel hebt en je plaats het zoekwoord achteraan, zit de kans er in dat het zoekwoord niet in de SERPsearch enging result page = Zoekmachine resultatenpagina verschijnt. Probeer dit zeker te vermijden.

In de header en in de body

Plaats ook in de eigenlijke tekst enkele zoekwoorden. Blijf er echter voor zorgen dat je tekst goed leesbaar blijft en dat het gebruik van zoekwoorden de lezer niet gaat irriteren.

Blijf dit in gedachte houden : Je schrijft niet voor Google, maar voor je publiek, de lezers van je blog.

De URL

De url is het eerste waar de zoekmachine naar kijkt om uit te maken waar je blogpost over gaat. Om je blog zo goed mogelijk te optimaliseren gebruik je dan ook best een zoekwoord of long-tail-zoekwoord in je url.

In bovenstaand voorbeeld is de url geoptimaliseerd voor de longtailzoekwoorden : Hoe oud wordt een kip?

Gebruik in je url een ‘-‘ tussen de verschillende woorden.

Meta description

Plaats in de meta descriptioneen omschrijving van de inhoud van een pagina. De meta-description is vaak zichtbaar bij de zoekresultatenpagina van een zoekmachine. De omschrijving van de pagina wordt dan in de zoekmachine weergeven onder de titel van de pagina. een omschrijving waar je blog juist over gaat. Zorg er tevens voor dat hier ook een zoekwoord of longtail zoekwoord wordt in verwerkt. De meta omschrijving kan ongeveer 300 tekens bevatten.

Deze tekst verschijnt ook in de zoekresultaten van Google. Hierdoor krijgen de bezoekers een goed beeld, waarover je blogbericht juist gaat. Opgelet! Het is niet altijd gegarandeerd dat je meta description verschijnt in de SERP. Google kan ook andere delen uit je blog tonen, waarin het zoekwoord zit verwerkt.

Optimaliseer je afbeeldingen

Voorzie je blogbericht naast tekst ook van verschillende afbeeldingen.  Zoekmachines zien echter de afbeeldingen zelf niet, maar kijken naar de alt-tag. In de alt-tag geef je een omschrijving van de afbeelding.  Hierdoor kan Google de afbeeldingen opnemen in Google Image Results.

Wanneer een afbeelding niet inlaadt, verschijnt de alt-tag op de pagina.

In de title-tag kan je tevens ook een omschrijving geven van de afbeelding. Als de bezoeker met zijn muis over de afbeelding gaat, ziet hij de omschrijving verschijnen.

Voorbeeld van HTML-code met alt-tag en title-tag :

<img src=”img/wat-is-zoekmachine-optimalisatie.jpg” alt=”Wat is zoekmachine-optimalisatie?” title=”Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor google”>

Zorg ervoor dat je blog responsive is

Sinds de Google Mobile friendly update in 2015 (door vele Mobilegeddon genaamd) is het meer en meer belangrijk dat een website mobielvriendelijk is. Zelfs zo belangrijk dat er bij de ranking in de zoekresultaten rekening mee wordt gehouden.

Door een tekening toonde Google wat er bedoelt werd met mobielvriendelijk.

Door een website responsiveeen website die zich aanpast aan het scherm waarop de bezoeker de website bekijkt te maken, geef je de bezoeker de beste gebruikerservaring. Hij hoeft dan ook niet telkens in te zoomen om een pagina te kunnen lezen. Ook navigeren gaat bij een mobielvriendelijke website zoveel beter.

Niet-mobielvriendelijke websites zullen zakken in de zoekresultaten van mobiele toestellen en uiteindelijk geweerd worden.

Om te testen of je webpagina geschikt is voor mobiele toestellen zoals smarthphones en tablets, kan je naar volgende link surfen: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Interne en externe links

Link zoveel mogelijk naar andere pagina’s op je website.  Als je in je blogartikel onderwerpen vermeldt die in andere blogberichten of op andere pagina’s voorkomen, doe je er goed aan te linken naar deze pagina.

Dit is gebruiksvriendelijk voor de lezer die misschien ook meer wil weten over dat bepaald onderwerp. Tevens houdt het de bezoeker op je website en worden ook andere relevante pagina’s zichtbaar voor de zoekmachines.

Ook een externe link naar een andere website, kan voor de bezoekers soms handig zijn. Zo heb ik in dit artikel ook een link geplaatst naar de pagina van Google om te testen of je website mobielvriendelijk is.

Door het regelmatig plaatsen van een blogbericht heb je ook meer kans dat andere websites naar jou linken. Ik hoef je niet te vertellen dat dit zeer goed zal zijn voor je ranking in de zoekmachines.

Wanneer je tevens een lang blogbericht plaatst is het misschien ook handig om een inhoudsopgave bovenaan het artikel te plaatsen. Hierin plaats je dan links naar de desbetreffende sectie van het bericht. Zo kan de bezoeker op een eenvoudige manier naar het hoofdstuk gaan wat hij wil lezen.

Gebruik Google Search Console

Google’s Search Console heeft een sectie genaamd Prestaties => Zoekopdrachten. Dit rapport helpt je om te analyseren met welke zoekwoorden de bezoekers op je website terecht komen.

In onderstaande afbeelding zie je dat de zoekopdracht “ontbijt aan huis”, 1673 vertoningen oplevert en dat er 144 op de link naar de website wordt geklikt.

Een blogbericht zal niet onmiddellijk scoren in Google. Het zal een tijdje duren om autoriteit op te bouwen in de zoekmachine. Maar wanneer je op regelmatige tijdstippen berichten plaatst met waarde, zal je meer bezoekers ontvangen. Hierdoor zal je ranking in de zoekmachine ook stijgen.

Gebruik social media buttons

Waarschijnlijk gebruik je al Facebook, Twitter, Instagram,… om connectie te maken met je prospecten en klanten.

Plaats bij ieder blogbericht dan ook social media knoppen, zodat je lezers je berichten kunnen delen op sociale media. Hierdoor krijg je misschien weer meer lezers en uiteindelijk ook nieuwe klanten.

Voeg afbeeldingen, video’s en infographics toe aan je blogpost

Om het voor de lezer boeiender te maken, plaatst je best ook enkele afbeeldingen, video’s, infographicseen infographic is een illustratie of afbeelding die informatie op een duidelijke, kleurrijke manier weergeeft,… in je blogbericht. Dit maakt het iets plezanter om door het bericht te gaan in plaats van enkel maar tekst.

Tevens heb je ook meer kans om hoger te scoren in de zoekmachines, omdat Google van rijke content houdt. Zorg er wel voor dat deze afbeeldingen en video’s goed geoptimaliseerd zijn.

Geef bezoekers de kans om te reageren op je bericht

Geef de lezers van je blogbericht de mogelijkheid om te reageren op een artikel. Hierdoor hou je de pagina levendig en dat is wat Google hoog in het vaandel draagt.

Conclusie

De inhoud van een bericht is het belangrijkste! Is het van waarde voor de lezers? Krijgen de bezoekers een antwoord op hun vraag?

Zorg ervoor dat je schrijft voor je lezers en niet voor Google!

Een artikel volgepropt met zoekwoorden zorgt ervoor dat de tekst bijna niet meer leesbaar is. Je bezoeker zal dan ook snel je website verlaten. Hierdoor is je dwell-timeDe tijd die een bezoeker op je pagina blijft nadat hij op een koppeling op een resultatenpagina van een zoekmachine heeft geklikt laag, wat ook geen goed effect heeft op het resultaat in de zoekmachines.

Schrijf eerst je artikel zoals je het tegen je beste vriend zou vertellen. Daarna optimaliseer je de tekst door er enkele zoekwoorden aan toe te voegen op plaatsen waar het helemaal niet stoort. Vervolgens voorzie je je artikel van een aantal afbeeldingen, infographics, video’s, links.

Wanneer je hier in slaagt, zal je artikel zeker door geïnteresseerden gelezen en gedeeld worden. En hopelijk heeft dat dan een goed effect op je ranking in de zoekmachines.

Reageren staat vrij en natuurlijk ben ik blij indien het artikel gedeeld wordt.

Meer interessante artikels...

Klantentevredenheid Bookspot

Klantentevredenheid – Klantenreis

Klantentevredenheid bij Bookspot.be Een aantal weken geleden ging ik op zoek naar een aantal boeken: 3  marketing boeken en 1 software boek.Omdat

Een goede domeinnaam kiezen voor je website

Een goede domeinnaam kiezen

Het belang om een goede domeinnaam te kiezen Hoe grondig moet je nu eigenlijk nadenken over de domeinnaam voor je bedrijf of

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoeker,

Bedankt om mijn website een bezoekje te brengen.
Ik neem echter voorlopig geen nieuwe projecten meer aan.

Bedankt voor uw begrip!

Mvg

Silvio Westhovens